Friss topikok

2012.02.22. 22:07 facipo

Emberek es allatok

 Eloszor is bocsi, de sajnos nincs ekezetem, majd maximum kitalaljatok mire gondolok.

Szerencsere kishazankbol a vendegmunkas kiaramlas mondhatni korlatlan. Ennek okan a magyarok mindenhol vannak mondat meginkabb megallja a helyet. Ami onmagaban meg nem baj, csak ne reklamoznak. Idosebbek meg emlekeznek annak idejen, amikor a Trabant tetejen hoztuk a Gorenjet Becsbol, megtoltve dobozos kolaval, meg ketkazettas magnoval. Ez annyiban valtozott, hogy akik akkoriban a 97 eves haldoklo nagymamat magukkal vittek a vammentesseg vegett, most a nyugati orszagokat celozzak meg munkavallalas okan. Ezzel onmagaban meg mindig semmi baj nincs, de ezek az emberek csak a legritkabb esetben beszelnek idegen nyelveken. 

Londoni kalandjaim vetettek el egy ugynevezett flatshare-be, ami az angoloknak azert lassuk be nem egeszen ugyanazt jelenti, mint a magyaroknak. Magyaroknal ez azt jelenti, hogy Bela kiberel egy lakast, amiben aztan minden kitoltheto es ajtoval ellathato lyukat kiadnak tovabbi magyaroknak, akik az olcsobb szallas remenyeben attol sem riadnak vissza, hogy egy-egy ilyen helyen akar a Harry Potter-szobat is kibereljek.  Ezeken a helyeken eleg nehez megvalasztani a lakotarsakat. Egy tapasztaltabb bloggernek boven ad temat.

Egyik ilyen temam egy "holgy", akivel nem nagyon tudtunk mit kezdeni. A nagymamam annak idejen az ilyenekre azt mondta, hogy nala se szebb, se okosabb.

Hat az biztos, hogy erdekes figura. Nevezzuk csak Lujzikanak. 

Nos, Lujzika 2 honapja erkezett Londonba. Nagy tervekkel, nagy arccal, es nagy magyarsagtudattal. 

Ket balatoni lakas eladasa, es az eladasi aruk felelese utan kb 2500 angol fonttal a zsebukben megerkeztek. Egy fiatalemberrel, aki nem a parja, de egyutt elnek, stb... 

Gyakorlottabb vilagjarok mindjart segito szandekkal elmondtak nekik hogyan, merre keressenek munkat, lehetoleg minnel hamarabb. A valasz erre az volt, hogy ok most ket hetig elvezik a varost. Egy honap utan meg mindig elveztek a varost.

Aztan jottek a nehezebb napok marmint anyagilag, ugyanis sikerul bejarni az osszes uzletet, es elkolteni az osszes penzt. Lujzika nyeltudasa a yes +no szintjere korlatozodott, de rendszeresen tanul allitolag. Egy reggel kavezas kozben boszen ecsetelte, hogy o fizikai munkat nem vegezhet, mert mutottek, ugyhogy adminisztratorkent fog elhelyezkedni. Nalam itt akadt meg a szalag. Kerdeztem tole, emlekszik-e mi volt kiirva amikor a komprol lehajtott veluk a minibusz. Hogyne, United Kingdom. Fellelegeztem, jo, legalabb ebben helyen van a lany. Ezert csak azt kerdeztem tole, megis mit tippel, mekkora szukseg van Angliaban magyar-magyar tolmacsra, vagy magyar nyelvu ugyintezore. Valasz: miert, itt is vannak magyar vallalkozok... ertem en...en is az vagyok, dehat ritkan dolgozom Magyarorszagra. Marcsak azert is, mert ugye itt elek. Nem nagyon logikus. Ugy elkepzeltem, hogy ugyfel telefonal, szia, te figyu, van egy kis gond itt a ceges halozattal, ide tudnal ugrani? Hogyne, azt a laza 2000 km-t letolom gyorsba kocsival, £ 500 koltseggel, vagy eltepek valami fapadossal, ugyhogy a javitasi koltseg 20 000 Ft, kiszallasi dij 250 000 ft. Csajnal itt mar latszott, hogy valami nincs rendben, kerdem mi van? Ezt most o nem erti. Hat, arany csillag, az itteni magyar vallalkozok bizony nagyon nagy szazalekban a helyiekre epitik a vallakozasaikat. Ha magyaroknak akarnank dolgozni, akkor Szekesfehervarra koltoznenk, nem Londonba.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://facipo.blog.hu/api/trackback/id/tr254175987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása